***Veškeré produkty zasíláme také na Slovensko***

Jak se správně NE/chovat na procházce se psem

Venčící etiketa pro pejskaře 

  • Každý z nás, jsme si určitě zažili nepříjemnou situaci na procházce, kdy se k nám řítí cizí pes a majitel je v nedohlednu.
  • Pejskaře ignorující probíhající výcvik nebo neukázněné pejsky obtěžující chodce.

A proto je důležité se vždy řídit těmito pravidly:


Pes by měl být vždy pod Vaší kontrolou

Přivolání
Správně naučené přivolání je základ výchovy každého pejska. Pokud jste se svým chlupáčem teprve na začátku učení nebo potřebuje pejsek tento cvik ještě dopilovat, je důležité pejska mít na vodítku nebo stopovačce. Stopovací vodítko neboli stopovačka, je dlouhé 10-15 m a dopřeje pejskovi dostatečnou volnost, ale vy nad ním neztratíte kontrolu, navíc Vám může pomoct vylepšit přivolání. Pokud si ale ani tak nevíte rady s přivoláním, je nejlepší kontaktovat zkušeného trenéra ve vašem okolí, který Vám dokáže individuálně poradit.

Setkání s jinými pejsky 
Na procházkách nejsme ve většině případů sami a na cestě potkáváme i jiné pejskaře. A protože ani my bychom nebyli nadšení, kdyby za námi z ničeho nic přiběhl cizí člověk a začal na nás skákat a obtěžovat nás. Proto bychom měli při setkání s jiným psem, vždy nejprve zjistit od majitele, jestli stojí o kontakt nebo nikoliv. Až po vzájemné domluvě se můžeme pokusit o seznámení. Pejsci by při seznamování měli být na vodítku nebo v dosahu svého majitele. Pokud ale majitel pejska kontakt odmítne, nebudeme se urážet, ale musíme respektovat jeho rozhodnutí. Jelikož každý pániček zná svého psa nejlépe a dokáže odhadnout, jestli je vhodná doba na seznámení nebo ne. V takovém případě s pejskem na vodítku pokračujeme dále v naší cestě.

VEN04817


Jak má tedy vypadat správné míjení dvou psů?

1) Přivolejte psa a připněte ho na vodítko. V případě stopovačky, si pejska "naviňte" k sobě.

2) Navažte se psem kontakt a pomocí pamlsků ho naveďte k noze, kde ho následně
odměníte. (Pokud váš pes již zvládá chůzi u nohy, povelem ho přiřaďte k noze)

3) Vytvořte si dostatečný odstup od druhého pejska a jeho panička. Tím dáte najevo, že nestojíte o kontakt.

4) Se psem se držet více vlevo, tak vytvořte ze svého těla pomyslnou hranici mezi Vaším psem a procházejícím hafanem. 

5) Nezapomeňte pejska průběžně chválit a prokrmovat i v průběhu míjení.

6) Když je druhý pes v dostatečné vzdálenosti od nás a jsme si jistí, že náš pes o něj nejeví zájem, až v té chvíli mu znovu dáme volno.

7) Pokud víte, že Váš pejsek nezvládne projít kolem jiného hafana v klidu, řiďte se kroky 1-6 s tím rozdílem, že pejska k noze posadíte a vyčkáte, až druhý hafan projde. 


Samozřejmě pokud víte, že máte pejska reaktivního, háravou fenu nebo šíleného puberťáka, raději to procházejícímu pejskaři dopředu oznamte. Abyste předešli případnému nedorozumění.

TIP! Nedaří se vám udržet pejska při míjení v klidu u Vaší nohy. 

Vlastně Vás ani nevnímá?

Připravte si na každou procházku do kapsy nějaké lepší pamlsky, které ještě před přímým setkání s jiným psem položte do trávy. Váš pes tak začne aktivně čichem odměny hledat. A protože čmuchání je pro psy signál, kterým dávají najevo že není, čeho se obávat, že všechno je v pořádku. Tak druhý pes může v klidu projít. Po dočmuchání pokračujte s Vašim psem v procházce jakoby nic. Navíc Váš pes se naučí tyto Vaše odměny očekávat, tudíž když příště uvidí jiného psa, bude to pro něj znamenat, že se má soustředit na Vás, jelikož budou následovat skvěle mňamky, prakticky ZDARMA.

Návrh bez názvu - 2023-02-01T134101.432

Dodržujte pravidla

Parky, autobusy, restaurace, veřejné prostory to jsou místa, které často se svým čtyřnohým parťákem můžeme navštěvovat. Musíme si uvědomit že to, co bereme jako běžnou věc, že s námi hafan leží v kavárně, nemusí být pravidlem ani povinností. Proto se vždy chovejme tak, abychom neobtěžovali přítomné hosty, cestující nebo procházející osoby. Musíme dodržovat pravidla a vyhlášky pro dané místo. Vždy kriticky zhodnotíme, jestli náš pejsek daný prostor a situaci zvládne. Protože neposedný a uštěkaný pejsek zkrátka do poklidné kavárny úplně nepatří. 

Uklízejte po svém psovi

Neznečišťujte své okolí! Snažte se poctivě sbírat exkrementy po svém miláčkovi. Nikomu z nás není příjemné stoupnout do hnědého překvapení, no ne? Sbírání je důležité z mnoha faktorů. Na téma sbírání bobků již máme článek na našem blogu s názvem 4 důvody proč je důležité sbírat exkrementy po vašem miláčkovi. Kde se mimo jiné dozvíte o parazitických nákazách, které se přes trus psa mohou přenést na člověka nebo o hrozbě znečištění spodních vod.

Na závěr:

Kdyby se Vám i přes to, že jste dodrželi výše zmíněná pravidla stalo, že Vás někdo bez Všeho svolení konfrontuje se psem. Snažte se zachovat chladnou hlavu a v klidu mu vysvětlit, proč si to nepřejete. A nezapomínejte, že jsme všichni někde začínali, navíc my a ani naši psi nejsme dokonalí, protože stát se občas může cokoliv a je jenom na nás, jestli danou situaci budeme řešit s pokorou nebo v afektu.

TAK SI UŽÍVEJTE VENČENÍ STYLOVĚ!