***Veškeré produkty zasíláme také na Slovensko***

Jak si vybrat psa?

Toužíte mít doma psího kamaráda, nebo potřebujete ostrého hlídače? Než se rozhodnete si domů psa pořídit, zkuste se nejdřív zamyslet nad tím, jaký pes by byl pro vás nejvhodnější. Pomocí pro výběr plemene psa může být i tento článek.

Nezkušený chovatel by se neměl přeceňovat

Pokud jste zatím nikdy psa neměli a jako chovatel nemáte žádné zkušenosti, neměli byste se hned pouštět do chovu obtížněji zvladatelných plemen, včetně bojových psů. Důležitá je také fyzická zdatnost. Je-li chovatelkou drobná „víla“, asi pro ni nebude nejlepší volbou výběr psa, který bude mít v dospělosti daleko větší sílu než ona. Rovněž schopnost věnovat se pejskovi tak, jak potřebuje, je důležitá. Starší člověk, nebo někdo zdravotně limitovaný by si určitě neměl pořizovat plemeno, které vyžaduje dlouhé vycházky několikrát denně, nebo se při pobytu na zahradě ani na minutu nezastaví.

Různá je také vychovatelnost různých plemen. Zatímco někteří psi se učí snadno a zvládat je není takový problém, existují naopak i plemena s velmi specifickým charakterem, která zvládne jen zkušený člověk. A zdaleka ne každé plemeno se hodí k dětem. Nešťastný je při chybném výběru nejen chovatel, ale i pes. U jednotlivých plemen se dočtete, jak náročná je z hlediska fyzické síly a schopností chovatele péče o ně. S tím úzce souvisí i vaše zaneprázdněnost. Kdo je v práci 14 hodin denně, určitě by si neměl kupovat psa, který bude samotou v bytě trpět. Na internetu najdete i dotazníky, které s výběrem vhodného druhu psa pomohou přesně podle toho, jak žijete. Jen je třeba odpovídat pravdivě.

Finance mohou být také limitem

Jako každý domácí mazlíček, i pes vyžaduje dostatek peněz pro svou péči. Chcete-li čistokrevného psa, první investicí bude i jeho koupení. Připravte si tisíce až desítky tisíc korun. Ale vždy nakupujte jen u prověřených chovatelů, protože koupí pejska z tzv. množírny se velmi pravděpodobně stanete pravidelným návštěvníkem veterináře. A to je další velká položka. Musíte myslet nejen na očkování, čipování a pravidelnou péči, ale také na čištění chrupu a mít finanční rezervu také na nečekaná ošetření, třeba po úrazu. Dále budete potřebovat kvalitní krmivo, včetně pamlsků, pelíšek, hračky, obojek, košík, vodítko a mnoho dalšího. Promyslete předem, zda to ekonomicky zvládnete.

Jak si vybrat toho nejlepšího psa

Na velikosti záleží

Pořídit si do garsonky dogu, bernardýna nebo ovčáka může být sice krásné, ale pro dlouhodobé soužití komplikované. Prostor potřebuje jak pes, tak jeho pán. A pokud ho není dostatek, může to být pro obě strany frustrující. Jsou pejsci vysloveně vhodní do bytu, ale také jiní, kteří potřebují výběh a někdy kotec venku, ve kterém jsou celoročně. Máte malou zahrádku? Chcete jí velkou část předat svému psovi, nebo chcete pejska, který tam s vámi bude chodit jen ve vaší přítomnosti? Promyslete to. V případě, že budete mít psa doma, měli byste dát také pozor na to, jak moc je hlučný. Pes štěkající 12 hodin denně vám v paneláku moc popularity nepřinese.

Není pes jako pes

Nejen velikost a náročnost, ale také povaha se u jednotlivých plemen liší. A dokonce i u psů z jednoho vrhu může být povaha dost odlišná. Každopádně existují určité vlastnosti, které jsou pro dané plemeno psa typické. Pes může být příjemný a pohodový, ale také agresívní a bránící svou smečku, případně bojácný, nebo hodně „svůj“. Poraďte se s těmi, kdo již pejska či fenku daného plemene vlastní. Pro mnoho lidí může být limitujícím faktorem i psí srst. Je-li váš partner notorický uklízeč, stanou se psí chlupy pramenem rodinných svárů. Stejně obezřetní buďte, máte-li doma alergika, nebo astmatika. Dávejte také pozor, zda je vybrané plemeno vhodné k jiným psům či kočkám. Zkrátka chceš-li být šťastný, vyber si správného psa.