***Veškeré produkty zasíláme také na Slovensko***

Jak vyrobit agility překážky

Ve chvíli, kdy váš pejsek zvládne základní povely, můžete jeho dovednosti začít rozvíjet tréninkem agility. Zjednodušeně řečeno se jedná o jakousi překážkovou dráhu pro pejsky, jejíž zvládnutí zvyšuje jak hbitost a rychlost psa, tak i posiluje vztah mezi psem a jeho trenérem, tedy většinou páníčkem. Agility překážky lze pro psa udělat i na vlastní zahradě, nemusíte jen navštěvovat psí hřiště nebo speciální místa k tréninku agility.

Druhy překážek pro agility

Agility překážky pro psy se dělí do tří základních skupin – skokové, zónové a ostatní překážky. Řadu z nich si můžete koupit již hotových, ale pro agility překážky se hodí i domácí výroba. Skokové překážky zahrnují kruh, skok daleký, skočky a zeď. Zónové překážky mají své jméno podle kontaktních zón, na které pes musí šlápnout, a které jsou na začátku i konci dané dráhy. Patří k nim houpačka, kladina a takzvané áčko neboli šikmá zeď. Ostatní překážky zahrnují pevné a látkové tunely (rovné, zahrnuté nebo ve tvaru písmene U) a také slalom.

Překážky na agility doma vyrobíte mnohem levněji, než je pořizovací cena hotových překážek z obchodu. Můžete přitom recyklovat to, co doma najdete a co už neslouží původnímu účelu. Tak například slalomovou část můžete jednoduše udělat ze starých násad k nářadí, nebo rozebraných planěk plotu, bambusových tyček apod. Měly by být v jedné řadě a mezi nimi by měla být mezera asi 50 až 65 cm.

Někdy stačí ty správné agility hračky

Skok můžete trénovat také jednoduše. Pro začátek udělejte překážku na skok nízkou, například položte násadu na dva stejně vysoké květináče. Pokud máte většího psa, může to být výš, třeba na dvou přepravkách. Rozměry jsou pro agility překážky důležité. Pokud to myslíte vážně, podívejte se, jaké kategorie agility jsou u nás pro jednotlivé velikosti psů. Zatímco na mezinárodních soutěžích jsou kategorie jen tři, u nás je jich pět, a to dle výšky psa v kohoutku: XS: do 27,99 cm, S: 28 až 34,99 cm, M: 35 až 42,99 cm, ML: 43 až 49,99 cm a L: nad 50 cm. Každá z kategorií má svou výšku skokových překážek.

Jako tunel můžete použít buď tunel pro děti v délce kolem 3 metrů, který se běžně prodává, nebo si ho můžete vyrobit. Nebude sice kulatý, ale to nevadí. Budete potřebovat tyče, nebo třeba jen klacky, které nasbíráte při procházce v parku nebo v lese. Výšku odhadněte dle velikosti svého psa, aby se v něm mohl pohybovat. Z tyčí či klacků si vyrobíte základní kostru tunelu tak, že vždy dva nahoře svážete k sobě, aby tvořily tvar písmene A. Pak je zabodněte do trávy a nad svázané konce položte delší tyč, která bude tvořit spojnici jednotlivých áček. Pokud chcete zahrnout, tak místo tyče můžete použít silnější drát nebo lano. Zbydou-li někomu nevyužité plastové stojany, jaké bývají před restauracemi či obchody, můžete použít i je. Na kostru pak dejte deky, nebo starý koberec a tunel bude hotový. Pro menšího psa ho můžete vyrobit i ze starých pytlů, pokud je rozpáráte a sešijete k sobě.

Další překážky

Můžete zužitkovat také starou lavici nebo nepoužívaný stůl, jen nesmíte nechat ostré hrany, vyčuhující hřebíky, velké třísky, zkrátka cokoli, oč by se pes mohl zranit. Stůl může pejskovi sloužit pro trénování naskočení a seskočení, lavice jako základ kladiny. Vždy ale berte ohled na to, jak je pes velký a co všechno už umí. Agility se musí trénovat opatrně od jednoduchého ke složitějšímu. A vždy s mnoha pochvalami a odměnami, které budou pejskům chutnat.