***Veškeré produkty zasíláme také na Slovensko***

4 důvody proč je důležité sbírat exkrementy po vašem čtyřnohém miláčkovi?

4 důvody proč je důležité sbírat exkrementy po vašem čtyřnohém miláčkovi?

Všichni to známe, výmluvy typu:

- Hovínko je hnojivo, ono se to rozloží
- Nemám pytlík a rukou to sbírat nebudu
- Tak malé hovínko nemá cenu sbírat
- Ať se o to postará město
- Průjem nebudu sbírat
- Neohnu se k zemi bolí mě záda

Tyto a jiné výmluvy jsme, už každý mnohokrát slyšeli nebo ruku na srdce možná i použili.
Ať se nám to líbí nebo ne, sbírání bobků po našich čtyřnohých miláčcích je povinnost, každého z nás. Proto jsme si pro Vás připravili argumenty, které můžete použít až příště uvidíte někoho, kdo po svém psovi neuklízí, nebo sami nejste důslední sběrači.

1) Parazitická nákaza psa i člověka

Trusem se šíří velké množství parazitů, kteří jsou přes vyloučená vajíčka přenosní nejen na psa, ale i na člověka!

Paraziti se kterými nejčastěji setkáme jsou:

  • Škrkavky (Toxocara canis),

které se do těla dostanou pozřením vajíček, dále pak putují do plic a dalších orgánů. Při migraci tělem larvy poškozují tkáně a narušují střevní biom.
Pejsci nakažení škrkavkami, zaostávají v růstu dochází u nich ke ztrátám hmotnosti, zvracení, objevuje se kašel nebo zvětšení břicha. V těch nejhorších případech může pejsek i uhynout.
Člověk se také může nakazit, zvláště ohrožené jsou děti, které si rády hrají v parcích v trávě a hlíně, kde mohou omylem pozřít vajíčka škrkavek. Larvy pak způsobují bolesti břicha, teplotu, zvracení, krvavé průjmy nebo i kožní vyrážky.

  • Tasemnice psí (Dipilidium caninum),

zvířata se nakazí pozřením larválního stádia nebo vajíčka, ve střevě se následně vyvine do dospělého jedince.
Člověk se nakazí při mazlení se psem, například pes panička olízne. Následné onemocnění způsobuje bolesti břicha, zvracení průjem.

2) Pokuty

Ano! Vidíte dobře, za neposbírané bobky po vašem miláčkovi Vám město může účtovat pokuty. Samozřejmě pokud Vás příslušný zástupce úřadu např. strážník městské policie nechytí přímo při činu, nelze Vám ani sousedovi nic dokázat. Většinou se takové případy řeší napomenutím. Sazba se může pro každé město lišit, ale například v Praze Vám může hrozit pokuta v maximální výši až 10 000 korun.

3) Znečištění spodních vod

Dalším faktorem je znečištění spodních vod. Vlivem deště se nebezpečný obsah jako paraziti a bakterie, vpije do půdy a následně sestoupí do spodních vod. Navíc bobky obsahují velké množství dusíkatých látek a fosforu, které kontaminují vodu. Vysoký podíl těchto látek, ve vodě, způsobuje růst vodních řas, které po přemnožení zapříčiňují vymírání vodních rostlin, ryb a omezení koupaní. Další nebezpečnou látku uvolněnou ze psích exkrementů, přestavuje uhlík, který po vyloučení snižuje množství obsaženého kyslíku ve vodě.

4) Prevence proti sporům a hádkám
Nesbírání bobků je rozhodně jeden z faktorů, proč nepejskaři útočí na pejskaře ve svém sousedství. Proto buďme k sobě ohleduplní, mějme k sobě vzájemný respekt a pochopení. Přece jenom nikomu z nás není příjemné, čistit si z boty po procházce v parku smradlavé překvapení. Sbíráním hromádek se tak vyvarujete zbytečným nepříjemným konfliktům, které nám všem jenom kazí náladu.

Tipy na závěr

Je Vám nepříjemné mít po všech kapách jen plastové sáčky? Máme pro vás elegantní řešení: Pouzdro na sáčky a klíče, které pomocí karabiny připnete na vodítko, tašku nebo kdekoliv jinde. Sáčky na bobky, tak nemusíte už nikdy víc hledat po kapsách. 
Zamýšlíte se nad ekologickou otázkou? Hovínka v plastových sáčcích se přece na skládce nemají jak rozložit?
 
Na tuto otázku pro Vás máme jednoduché řešení a to ekologické rozložitelné sáčky Erth Rated s vůní levandule.sáčky jsou šetrné k životnímu prostředí, mají v sobě speciální přísadu, která způsobuje, že se na rozdíl od klasických igelitových sáčků po určitém čase zcela rozloží. Navíc krásně voní po levanduli.