***Veškeré produkty zasíláme také na Slovensko***

5 TIPŮ JAK SI HRÁT BEZPEČNĚ SE PSEM

Řekněte ne APORTOVÁNÍ!

Klasické aportování, tak jak ho většina pejskařů praktikuje, může být pro psa nebezpečné. Přetěžuje totiž psovi přední končetiny a pes se u dobíhání skákající hračky dostává do nepřirozených poloh a nekoordinovaných pohybů. Z těch závažnějších zranění, které si pes může při aportu způsobit, je například poškození páteře nebo zlomené prsty na předních nohou. Dalším důvodem, proč je klasické aportování/balónkování nevodné, je fakt že u této aktivity pes nemusí zapojit hlavu. Tato činnost je totiž stále se opakující a psa unaví jen po fyzické stránce. A pokud se zamyslíte, co vás více unaví? To že si jdete na pár minut zaběhat nebo když se učíte novým věcem a musíte zapojit své soustředění na maximum? Ano ve většině případů jsme více unavení při zapojení naší mysli, ale samozřejmě fyzická únava hraje také velkou roli.

Proto jsme pro Vás připravili v tomto článku, skvělé alternativy na společné hry s Vašim chlupáčem, které jsou pro psa bezpečné, zároveň zlepšují Váš společný vztah a unaví ho nejen po fyzické stránce, ale i po té psychické.

1) HLEDÁNÍ HRAČKY

Tato hra je naprosto skvělá, a většina psů si jí okamžitě zamiluje. Pejsci se hledáním hračky krásně unaví, jelikož zapojí svůj nos a hlavu. Také jim hra pomáhá naučit se lépe soustředit a kontrolovat se.
Jak teda na to?
Jako první pejska namotivujeme na hračku, necháme ho hračku chytat, honit a přetahujeme se s ním. Následně pejskovi hračku odebereme a dáme mu povel na odložení např. zůstaň, čekej atd., pokud pejsek odložení nezvládá, vodítkem ho přivážeme nebo ho odložíme do boudičky. Když už máme pejska v klidu a pod kontrolou, popojdeme kousek od psa, ale tak abychom byli stále v jeho dohledu, najdeme vhodné místo a schováme hračku. Venku hračku můžeme schovat za kmen stromu, trs trávy, na nízkou větev nebo jí jednoduše položíme na zem. Nezapomínejme, že pejsek se hru teprve učí, a tak hračku schovávejte tak aby měl šanci jí rychle najít. Jako další krok se vrátíme zpět k pejskovi a vybídneme psa k hledání hračky a vypustíme psa z odložení nebo z vodítka. Když se pejsek přiblíží k hračce chválíme ho, takto ho postupně hlasem navádíme blíž a blíž k cíli. Pokud se pejskovi povede hračku najít velmi ho pochválíme a pořádně si s ním pohrajeme. Postupně pak místa na „schovky“ můžeme ztížit, aby pro psa bylo hledání výzva. Sami uvidíte, jak si pejsek tuhle kreativní hru rychle oblíbí.

2) PŘETAHOVÁNÍ

Přetahování se může zdát jako běžná a jednoduchá hra, ale správné přetahování je velmi důležité, a může předcházet různým úrazům krku a páteře.
Jak by mělo vypadat správné přetahování?
První zásadní bod je výběr hračky: Hračku volíme takovou, aby byla pro psa bezpečná, tím myslíme to, že je vyrobena z nezávadných materiálů a je příjemná do tlamy psa. Samozřejmě zohledňujeme i velikost a stáří pejska. Pro menší pejsky nebo štěňátka, jsou vhodné hračky s dlouhým popruhem, můžeme je totiž tahat po zemi a nemusíme se tolik k pejskovi ohýbat.  Aby se Vám hračka dobře držela, měla by být opatřena ručkou, tak budou Vaše prsty v bezpečí.
Když se chceme začít s pejskem přetahovat, jako první ho namotivujeme na hračku, utíkáme před ním a hračku držíme tak, aby jí mohl chytat. Když hračku pejsek již pevně drží pohybujeme s hračkou do stran doprava a doleva. Hračku držíme v úrovni hlavy psa, to je důležité zejména proto, aby pes moc nezakláněl hlavu a nenarušil si tak krční páteř. NIKDY NEZVEDÁME PEJSKA DO VZDUCHU! U přetahování je vhodné, aby pejsek uměl hračku i pouštět, tak můžete hru krátce přerušit a zahájit jí znovu, tak bude celá aktivita zajímavější.

fotky článek (1)


3) ČMUCHÁNÍ PAMLSKŮ

Čmuchání je pro psa velmi přirozená aktivita, psi u čmuchání relaxují a zvyšují si sebevědomí. Tato aktivita také pomáhá nervózním pejskům ke většímu klidu a vyžaduje od psa soustředěnost, takže se i skvěle unaví.
Pojďme si ukázat jak na to:
Pejska si odložíme a kousek od něj do trávy rozložíme pamlsky, ze začátku volíme menší rozestupy mezi pamlsky a dáváme je na viditelná místa. Pokud pejsek ještě nezvládá odložení volíme vodítko, nebo stopovačku. Když máme pamlsky schované můžeme vypouštěcím povelem dát pejskovi volno, v tu chvíli může pejsek začít aktivně pamlsky hledat. Když už vidíme, že pejsek hledání dokončil, hru opakujeme a s každým dalším pokusem zvyšujeme náročnost. Můžeme pamlsky schovat například do vyšší trávy, nebo kolem klacíků, fantazii se meze nekladou. Zaručeně to pejska zabaví a zpestří to vaši společnou procházku.

fotky článek

 

4) CHYŤ SI MĚ

Tato hra bude jeden z tipů, které pejska nejen zabaví, ale pomohou Vám zlepšit přivolání!
V čem hra spočívá?
Pejsek je v naší blízkosti na volno nebo na stopovačce, oslovíme ho jménem a v ruce držíme minimálně dva pamlsky. Nahlas začneme počítat 3, 2, 1 a na číslo 1 položíme jeden pamlsek  před psa, a my vybíháme směrem od psa zároveň voláme jeho jméno. Pejsek se tak učí nás následovat, i když je rozptýlený hledáním pamlsku v trávě. V momentě, když nás pejsek doběhne odměníme pamlskem a velmi pochválíme, můžeme i vytáhnout hračku a s pejskem se chvílí přetahovat, bude to jakási BONUSOVÁ odměna. Nezapomínejme, že tato hra je pro pejska nová, takže mu ze začátku neutíkáme příliš daleko.

5) SEBEKONTROLA

Co to vlastně sebekontrola pro psa znamená? Je to schopnost psa se ovládat i ve stavu, kdy je nadměrně vzrušený. Nejedná se o zákazy, ale pes se učí jednat samostatně. Když po nás pes skáče, protože držíme hračku, nebo pamlsek, je to jasný příklad toho, že neumí ovládat své vzrušení.
Jak sebekontrolu psa naučit?

Začínáme trénovat s pamlsky, ale pokud miluje spíš hračky postupně přidáme i ty. Jako první jednoduché cvičení bude ukrytí pamlsku ve vaší dlani. Cvičení začínáme v klidném prostředí nejlépe doma. Psa si posadíme před sebe a klekneme si k němu na zem, do dlaně si ukryjeme pár lákavých pamlsků a otevřenou dlaň nabídneme psovi. Ve chvíli, když se pes bude snažit pamlsky získat dlaň rychle uzavřeme. Pejsek se bude pomocí lízání, pohybů pacek snažit pamlsek vytáhnout, ale my jsme vytrvalí a čekáme až pes přestane vyvíjet snahu se do dlaně dostat.

Ve chvíli, kdy se pes uklidní a nebude se do dlaně dobývat v ten moment dlaň rozevřeme a pejska odměníme, zároveň vyslovujeme povel například: můžeš, oki, vem si, apod. Cvičení pak opakujeme do chvíle, kdy budeme mít dlaň otevřenou, ale pejsek si pamlsek nevezme, dokud nevyslovíme daný povel. Podobně tuto hru můžeme hrát i s hračkou. Princip je stejný hračku psovi nabídneme, ale vždy když se jí bude snažit získat odebereme jí a pejskovi jí dáme až v moment, kdy bude v klidu čekat a uslyší od nás povel. Pejsek se většinou sebekontrole velmi rychle naučí. Hru může stěžovat například, pohyby dlaně s pamlsky kolem hlavy psa, rozhazováním pamlsků, pomalých pohybů hračky apod. Nezapomeňme, že s každým ztížení podmínek pro psa, je veští pravděpodobnost, že pejsek udělá chybu a lákadlu neodolá, na pejsky se proto nezlobíme, ale máme trpělivost.



NA ZÁVĚR:

Buďte na procházkách přítomní v okamžiku, vnímejte svého psa a udělejte ze sebe jeho středobod vesmíru. Jelikož pro psy je čas strávený s Vámi to nejlepší na jejich dni. Tak pojďme našim miláčkům udělat chvíle s námi plné zábavy. Jedině tak budete Vy i Váš pes ve společném soužití spokojeni.