***Veškeré produkty zasíláme také na Slovensko***

Jak cvičit agility doma

Termín psí agility, v překladu psí hbitost, k nám přišel z Anglie, kde se koncem 70. let minulého století, kdy se agility stalo sportem pro psy. Jeho základním charakteristikou je zdolávání překážek. Vychází z koňského parkuru, ale provozovat se dá v podstatě s jakýmkoli pejskem, protože jednotlivé dráhy se liší typem překážek i jejich obtížností. Pes by však měl minimálně umět základní povely, jako sedni, lehni, zůstaň, ke mně apod.

Většina psů se vody nebojí

S výcvikem agility nemusíte začínat nijak organizovaně, klidně si první dráhu udělejte sami na zahradě a začněte sami doma. Důležitým předpokladem ale je zájem psa o výcvik a také chuť a čas chovatele se takovému výcviku věnovat. Pro začátek budete potřebovat základní agility překážky, agility vodítko, nějakou motivaci pro vašeho psa, tedy ideálně pamlsky, a také schopnost komunikovat se psem, včetně chválení a motivování. Ale inspirovat se můžete také u profesionálních trenérů a absolvovat třeba jeden, dva tréninky tam, než začnete trénovat sami. Chcete-li ale absolvovat oficiální závody a agility berete hodně vážně, je práce s trenérem vhodnější už od začátku.

Agility a štěňátka

Jednoduchý trénink mohou absolvovat také štěňata, ale nemělo by se jednat o nic namáhavého, skoky, áčka, houpačky, lávky apod. Pro štěňata se nejlépe hodí tunely, případně trénink obíhání apod. Klasický výcvik na překážky agility by měl začít u menších psů asi v devíti měsících, u větších asi v roce věku. Pes by měl být zdravý a už by neměl růst, protože jinak by si mohl poškodit pohybový systém.

Základní principy tréninku agility

Výcvik by měl psa vždycky bavit, nemělo by se jednat o něco, co ho obtěžuje. Nepřehánějte délku tréninku, naopak dělejte pauzy, abyste si udrželi pozornost a zájem psa.  Důležité jsou pamlsky a také pravidelná chvála za každý dobře provedený cvik a sebemenší pokrok. Vždy postupujte od jednoduchých úkolů ke složitějším. Každou překážku nejprve natrénujte samostatně, teprve poté se věnujte celé dráze najednou a postupně zvyšujte rychlost.

Nikdy nesmíte během výcviku psa trestat ani ho okřikovat. Váš pes se musí na každý trénink těšit, jinak bude výcvik spíše problémem než radostí pro oba. Trénující osoba by měla být oblečena tak, aby to pejska nerozptylovalo a on se mohl soustředit pouze na úkoly, které dostává. Pozor na gesta během tréninku. Pokud budete dělat něco jiného než dávat povely, třeba telefonovat, psa tím jenom budete plést. Nebude chápat, co se děje.

Ne každý pes bude šampion


Agility je pro většinu pejsků hravou zábavou, ale i kdyby to toho vašeho nechytlo zcela a měl problém s nějakou překážkou, můžete trénovat na těch prvcích dráhy, které ho baví. Pohyb je pro psy stejně důležitý jako pro lidi. A u agility se mu může věnovat jak pes, tak jeho pán.