***Veškeré produkty zasíláme také na Slovensko***

Proč je důležité, mít označeného pejska?

Ztráta našeho milovaného, chlupatého parťáka je pro, každého z nás noční můra. Nikdo z nás by takovou situaci v nejlepším případě nechtěl nikdy zažít, ale občas nastanou okolnosti, kterým jednoduše úplně zabránit nedokážeme, a přece jenom nám pejsek uteče nebo se ztratí. Ať už například ze zahrady za sousedovic háravou fenou, nebo na procházce v lese kdy chytne zajímavou stopu. V takovém je důležité, aby pejsek měl na sobě jakékoliv označení.

Stačí mít pejska načipovaného?

Ne, bohužel čip ztraceného pejska zaručeně zpět k majiteli nedostane. Je potřeba mít pejska registrovaného v národním registru, kde se pod číslem čipu pejska registrujete a vyplníte vaše kontaktní údaje. Jedině tak se při načtení čipu policií, veterinářem nebo zaměstnancem útulku dá dohledat kontakt na vás. Ale ve většině případů pejska nalezne osoba, která čtečku čipu nemá, a tak pejska odevzdá výše zmíněným orgánům. Jenomže převoz a pobyt v útulku je pro psa velmi stresující, a abychom tomuto mohli předejít, musíme mít pejska označeného známkou, adresářem nebo obojkem s telefonním číslem! Jedině tak totiž zajistíme, že člověk, co pejska našel, může přímo kontaktovat nás.

 

Návrh bez názvu (1)_1

Jaké typy známek/označení můžeme na pejska dát?

Při výběru známky/označení zohledňujeme více faktorů. Například jestli se pejsek pohybuje často v lese, rád plave, válí se v trávě. Zamyslíme se také nad tím, jestli náš pes nosí obojek nebo postroj. Pokud je náš pes vodomil, volíme takové označení, které je voděodolné a při styku s vodou se nerozmaže nebo nezničí. Vhodné jsou například jmenovky na suchý zip, které jsou vyrobeny ze softshellu, navíc necinkají, takže pejska nijak neotravují. Klasické kovové psí známky jsou sice také vhodné, ale když se pes zatoulá a má známku s kroužkem připevněnou na obojku či postroji, může lehce zavadit o předmět, který by mohl známku lehce strhnout. Nejste fanoušci identifikačních známek? Vyberte si obojek se jménem a telefonním číslem z naší nabídky. Ušijeme Vám obojek na míru pejska, potisk se nesmaže ani nesepere. Vše je navíc hezky viditelné již z pár metrů.

Co na známku napsat?

Jméno psa
může při ztrátě velmi pomoct hlavně osobě, která pejska nalezne, může si tak lepé získat důvěru pejska a jednodušeji ho odchytit nebo udržet na místě.

Telefonní číslo
určitě na označení přidejte své číslo, pejsek se tak může dostat co nejrychleji zpět k vám. Nezapomeňte, ale napsat i předvolbu, protože ve chvíli, kdy opustíte ČR a nemáte předvolbu, tak pejsek sice má označení, ale člověk z dané země už se Vám nedovolá.

 

Návrh bez názvu (2)_1


Na známku nepatří!

Vaše adresa a jméno určitě nejsou potřeba, nehrají totiž žádnou roli při vrácení pejska zpět k vám. Navíc tyto údaje můžou být zneužity, a to si přece nikdo nepřejeme.

Jak se zachovat při nalezení ztraceného pejska?

Než se rozhodnete zachraňovat pejska, musíte si být jistí, že je namístě opravdu sám. Nikdy nevíte třeba je paniček zrovna za rohem u trafiky. Pokud jste na místě počkali a majitel se neobjevil můžete začít pejska sledovat. Jako první se ujistěte, že vám od nalezeného pejska nehrozí nebezpečí. Když máte s sebou svého psa, určitě myslete i na jeho bezpečnost.

Pokud si nejste jistí, že je kontakt s pejskem bezpečný do žádných odchytových akcí se nepouštějte, a zkuste pejska udržet na místě pomocí pamlsků nebo jídla a přivolejte městskou policii, ta vám poradí, jak postupovat dále. Jestli je však pejsek přátelský můžete se pokusit ho chytit za obojek nebo postroj a zkontrolovat, zda na sobě nemá známku nebo jakékoliv označení. Pokud ano určitě kontaktujte majitele a domluvte se s ním na dalším postupu, jestli žádné označení pejsek nemá volejte již zmíněnou městskou polici.

Návrh bez názvu (3)_1