***Veškeré produkty zasíláme také na Slovensko***

Jak utáhnout obojek pro psa?

Obojek pro psa je nesmírně důležitým vybavením každého chovatele psa, protože pomáhá psa ovládat. Ale ne každý majitel ví, jak správně obojek utáhnout. Nemělo by to být ani příliš, aby obojek psa neškrtil, ale ani málo, protože pak by pejsek mohl obojek ztratit. 

Délka obojku

To, jak by měl být obojek dlouhý, určuje obvod krku psa, což se jednoduše změří krejčovským centimetrem. Tedy v případě, že je váš pes v klidu a změřit se nechá. Samozřejmě je vhodné délku obojku vyzkoušet. Po zapnutí by mělo zbýt pod obojkem tolik místa, aby se majiteli podařilo volně protáhnout dva prsty. To je orientační parametr.

Každý pes je jiný a některý potřebuje i volnější obojek. Ten by ale neměl jít volně přetáhnout přes hlavu, protože pak by ho mohl pejsek snadno ztratit třeba při zachycení o větev keře apod. Nezapomeňte také, že psi s delší srstí musí mít dostatečnou rezervu na dobu, kdy mají srst nejhustší a nejdelší. Její objem je pak výrazně větší, než když je čerstvě ostříhaný nebo líná. Aby se obojek nezařezával, je důležité zvolit také jeho vhodnou šířku. Ta by měla být nejužší u malých plemen, naopak širší u velkých plemen. Důležité je, aby se pes necítil v obojku nepříjemně, nebyl nijak omezen jeho pohyb a jeho nošení ho zbytečně nestresovalo. 

Pes roste

Asi žádnému pejskovi nevydrží stejný obojek celý život. Obojek pro štěně bude mít samozřejmě jinou velikost než u dospělého psa, a to se týká nejen jeho délky, ale také šířky. Navíc si na něj bude muset teprve postupně zvyknout. Vždy kontrolujte, zda není krk pejska nějak podrážděný, zda se obojek příliš nezařezává, případně pod obojkem nevypadává srst a obojek ho nemůže nějak poranit. S tím, jak pes roste, může obojek začít také praskat a jeho pevnost se může snížit.

Speciální obojky

Některá plemena mají krk širší než hlavu, takže běžné obojky by takoví psi snadno ztratili. Proto se pro ně používají speciální obojky, které se označují jako Martingale obojky. Jedná se o kombinaci plochého, nejčastěji koženého obojku s řetízkovou stahovací smyčkou. Ta se stáhne, když se napne vodítko, takže obojek nemůže spadnout, aniž by psa škrtil. Polostahovací jsou proto, že protože se nikdy nemohou stáhnou úplně.

Při výcviku psů, zejména ve chvíli, kdy chcete sladit to, kam by chtěl jít pes, a kam ho chcete zavést vy, se používají rovněž stahovací obojky. Ale ty nemají žádnou ochranu proti úplnému stažení a při nevhodném použití by se na nich mohl pes uškrtit. Nehodí se proto pro osoby, které s nimi nemají dostatek zkušeností. Nejčastěji bývají jen z kovu a je třeba s nimi zacházet tak, aby chovatelem dobře míněný výcvikový obojek pro psa nevedl k jeho zranění.

 

Nevíte si rady, jaký typ obojku vybrat právě pro svého čtyřnohého přítele? V tomto článku máte pár tipů Jak vybrat obojek pro psa?

Popřípadě nám můžete napsat na info@vencimstylove.cz nebo zavolat :-)