***Veškeré produkty zasíláme také na Slovensko***

9 nebezpečných potravin pro psa

9 nebezpečných potravin pro psa

Protože víme, že v dnešní době je tolik informací na každém rohu a pokaždé se mění, tak jsme si pro vás připravily 9 potravin, které psovi určitě nedávat a zároveň jsme sepsaly i důvody proč je nedávat.

Všichni známe lidi kolem sebe, kteří dali nějakou potravinu psovi z tohoto seznamu a řekli, že to se psem nic neudělá, takže nevidí v tom takový problém, proč jednou za čas tu „chuťovku“ nedat. 

Ano, může se stát, že opravdu to pejskovi nic neudělalo, jako všude i zde existují výjimky z výjimek. Ale pokud si máme být ve všech směrech jist, budeme se raději držet krmiva, které je určeno opravdu pro pejsky.

Pokud si, ale stojíte za tím, že se rádi podělíte o kus svého jídla, tak zde vám dáme nějaké mňamky co pejsci můžou a možná si i někteří pochutnají.😊

Můžete se se psem podělit o banán, mrkev nebo meloun.

Cibule

Je poměrně dobře známo, že cibule a česnek jsou pro psy toxické. Když sežere pes, cibuli může způsobit  hemolytickou anémii.

Sloučenina zvaná thiosíran se nachází v cibuli, která může způsobit poškození červených krvinek a vyvolat jejich prasknutí.

Může trvat až čtyři dny poté, co váš pes pozře cibuli, než se objeví příznaky. 
Pokud váš pes náhodou snědl cibuli, měli byste si dávat pozor na zvracení, dušnost a letargii.

Aby to bylo nebezpečné, stačí malé množství cibule. Přibližně 15 g může způsobit vážné problémy v závislosti na velikosti vašeho psa. 

Cibuli lze nalézt v mnoha potravinách, takže si na ni dávejte pozor, zejména v omáčkách, omáčce a kojenecké výživě.

Příznaky, na které je třeba dávat pozor, jsou:

- Zvracení
- Průjem
- Zvýšená srdeční frekvence
- Slabost

Nikdy nekrmte svého psa cibulí. Pro psy jsou toxické v jakékoli formě. To zahrnuje cibuli, která je sušená, mletá, syrová a vařená. Vzhledem k tomu, že se cibule objevuje v mnoha produktech, je na prvním místě našeho seznamu věcí, které jsou pro psy špatné.

Hrozny a rozinky

Zdá se, že většina lidí si je vědoma nebezpečí hroznů a jejich sušených protějšků, rozinek. Co není tak jasné, je, proč hrozny a rozinky způsobují tak vážné problémy, když je jedí psi.

Výzkum dosud nezjistil, co je v ovoci, které způsobuje selhání ledvin u psů. Navíc, aby byla situace ještě nepřehlednější, americká studie Animal Poison Control zjistila, že na ně reaguje pouze asi 1/3 testovaných psů.

Avšak pouze hrst hroznů nebo rozinek (asi sedm hroznů) je považována za dostačující k tomu, aby způsobila selhání ledvin.

Pokud váš pes náhodou snědl hrozny nebo rozinky, dávejte pozor na následující příznaky a okamžitě kontaktujte svého veterináře:

Příznaky, na které je třeba dávat pozor, jsou:

- Zvracení
- Slabost
- Letargie
- Bolest břicha
- Ztráta chuti k jídlu
- Absence močení

Káva

Káva, čaj, některé nealkoholické nápoje a léky mohou obsahovat kofein. Kofein obsahuje sloučeniny zvané methylxantiny, které působí jako stimulant i relaxant.

Tyto sloučeniny se často používají v lécích a mohou být pro vašeho psa smrtelné. I když může být lákavé dát vašemu psovi poslední kapku čaje z vašeho hrníčku, zamyslete se znovu. Kofein může způsobit vážné onemocnění vašeho psa. Pokud váš pes spolkne čaj, kávu nebo jakýkoli jiný produkt, který obsahuje methylxantiny, zaznamenáte příznaky toxicity během 6 – 12 hodin. 

Protože káva je stimulant.

Příznaky, na které je třeba dávat pozor, jsou:

- Neklid
- Zvýšená srdeční frekvence
- Zvracení
- Otřesy
- Lapání po dechu

Pokud máte podezření, že váš pes měl kávu nebo jakýkoli jiný produkt, který obsahuje kofein, nečekejte, až se příznaky objeví. Okamžitě kontaktujte svého veterináře.

Avokádo

Avokádo je jedním z těch potravin, na které může být váš pes citlivý, i když není považováno za toxické. Avokádo je toxické pro koně, ptáky, krávy a další velká zvířata kvůli přirozeně se vyskytujícímu fungicidnímu toxinu zvanému Persin .

U psů a koček se zdá, že někteří jsou citliví na Persin, zatímco jiní mohou trpět pouze mírnou žaludeční nevolností, pokud snědí velké množství ovoce. Dužnina obsahuje méně persinu než slupka, ale pokud se mu rozhodnete dát avokádo, riskujete zdraví svého psa.

Avokádové pecky jsou pro některé psy lákavé. Větší riziko je, že ji náhodou sní by mohlo vést k zablokování, ucpání jícnu, žaludku nebo střevního traktu vašeho psa.

Pokud váš pes snědl avokádo a vykazuje některý z následujících příznaků, vezměte svého psa k veterináři.

Příznaky, na které je třeba dávat pozor, jsou:

- Zvracení
- Průjem
- Nedostatek stolice

Přestože je avokádo klasifikováno jako netoxické pro psy, stále tvoří náš seznam potravin, které by váš pes nikdy neměl jíst. Proč riskovat, když existují alternativní pamlsky, které jsou pro psy považovány za zcela bezpečné.

Česnek

Můžete najít spoustu informací o pozitivním využití česneku. To zahrnuje pamlsky obsahující česnek, o kterých se tvrdí, že působí jako přírodní odpuzovač blech. Je důležité si uvědomit, že česnek je pro psy toxický.

Stejně jako pórek, pažitka, šalotka a cibule je česnek členem rodiny allium. Celá rodina allium může způsobit gastrointestinální problémy a hemolytickou anémii.

Česnek může vašemu psovi způsobit velké problémy, i když se jedná o malé množství. Mezi typické příznaky nežádoucí reakce.


Příznaky, na které je třeba dávat pozor, jsou:

- Zvracení
- Průjem
- Abnormální srdeční frekvence
- Slabost

Destrukce červených krvinek může být na subklinické úrovni. To znamená, že k poškození dochází i přesto, že váš pes nevykazuje žádné vnější příznaky. Poškození na této úrovni lze vidět pouze pod mikroskopem nebo při laboratorních testech.

Žvýkačka bez cukru

Nedokážeme si představit, proč by někdo chtěl dávat svému psovi žvýkačku, ale na našem seznamu je to kvůli sladidlu Xylitol, jedné z hlavních složek žvýkaček.

Xylitol se dostává do mnoha potravin jako alternativa cukru. Přestože se přirozeně vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, pro psy je extrémně toxický. Mnoho sladkostí, mentolů, zubních past a pečiva obsahuje xylitol a mnoho možností se sníženým obsahem cukru na trhu, včetně arašídového másla.

Pokud pes sní xylitol je absorbován krevním řečištěm a vytváří obrovský skok v uvolňování inzulínu. Tento nárůst inzulínu má za následek pokles hladiny cukru v krvi psa na kritickou úroveň (toto je známé jako hypoglykémie).

Pokud váš pes snědl Xylitol, příznaky se objeví během 10-60 minut.

Příznaky, na které je třeba dávat pozor, jsou:

- Zvracení
- Letargie
- Neobvyklé chování
- Chvění
- Nedostatek koordinace
- Záchvaty

Stačí jen malé množství xylitolu, aby představovalo nebezpečí pro vašeho psa. Jedna žvýkačka stačí, aby malému psovi způsobila problémy. Vzhledem k tomu, že toxicita xylitolu je život ohrožující, měli byste si dávat pozor na xylitol. Lze jej nalézt v běžných potravinách, které používají alternativy s nízkým obsahem cukru a bonbóny, sladkosti a žvýkačky.

Čokoláda

Čokoláda obsahuje nejen kofein, ale také něco, čemu se říká  theobromin. Obojí jsou stimulanty. Stejně jako u kávy, pokud váš pes sní čokoládu, může to být životu nebezpečné.

Čím tmavší čokoláda, tím více theobrominu obsahuje. Nejnebezpečnějšími druhy jsou čokoláda na pečení nebo kvalitní hořká čokoláda. S ohledem na to je bílá čokoláda nejméně nebezpečným produktem.

Pokud váš pes snědl čokoládu.


Příznaky, na které je třeba dávat pozor, jsou:

- Zvracení
- Zvýšená teplota
- Zvýšená srdeční frekvence
- Rychlé dýchání
- Průjem
- Neklid

Doporučujeme, abyste okamžitě kontaktovali svého veterináře, pokud máte podezření, že váš pes snědl některou z potravin na tomto seznamu.

Ořechy

Existuje jen jeden druh ořechu, který můžete svému psovi bezpečně dát, a ani to není ořech! Zde jsou tedy naše nejnutnější fakta. Arašídy, často podávané psům ve formě arašídového másla, ve skutečnosti nejsou ořechy, ale luštěniny . Pokud je přírodní a neobsahuje xylitol, může si ho váš pes užívat s mírou.
Ačkoli některé ořechy, jako jsou lískové ořechy, mandle a pistácie, nejsou přísně toxické, mohou ovlivnit trávicí systém vašeho psa a mají velmi vysoký obsah tuku, což přispívá ke zdravotním problémům s  pankreatitidou. Majitelé malých plemen by měli být opatrní vzhledem k udušení.

Syrové kešu, vlašské ořechy, makadamové ořechy, pekanové ořechy všechny obsahují toxiny. Například vlašské ořechy, pekanové ořechy obsahují toxin zvaný juglon. Je záhadou, že makadamové ořechy obsahují toxin, který vědci neidentifikovali, což vede k neurologickým problémům.

Navzdory ořechům obsahujícím tyto toxiny je pro psy mnohem větším rizikem, pokud ořechy plesniví. Plíseň produkuje mykotoxin zvaný  Penitrem A, který může být při požití smrtelný.

Příznaky, které je třeba hledat, pokud váš pes požil ořechy, jsou:


- Průjem
- Třes, záchvaty
- Silný pokles tělesné teploty
- Zvracení
- Dehydratace, nadměrná žízeň
- Horečka
- Letargie
- Bolest břicha
- Slabost

Alkohol

Alkohol je toxický nejen pro naše psy, ale i pro nás samotné. Ačkoli se lidé přizpůsobili, aby jej mohli pít, naši psi nikoli. Veškerý alkohol bude mít na vašeho psa devastující účinek. Toxicita závisí na tělesné hmotnosti a naši psi mají mnohem méně než my.
To znamená, že k vážným problémům vašeho psa stačí jen malé množství alkoholu. Pivo a víno jsou obzvláště špatné, protože chmel i hrozny jsou pro psy toxické, a to ještě předtím, než byl alkohol vyroben.

Příznaky otravy alkoholem mohou zahrnovat:

- Zvracení
- Slintání
- Slabost
- Závodní srdce
- Selhání jater
- Kolaps
- Nedostatek koordinace
- Dušnost
- Záchvaty a smrt

Pokud si nejste jisti, zda váš pes neměl přístup k alkoholu, okamžitě ho vezměte k veterináři. Váš pes je náchylný ke krátkodobé toxicitě a dlouhodobému poškození, pokud nebudete jednat rychle.

Potraviny, kterými svého psa nekrmit

Výše jsme uvedly 9 potravin, kterými byste psa neměli krmit. Doufejme, že jsou to dostatečně pádné argumenty PROČ se jim vyhýbat.

Avokádo (myšleno DUŽINA) je v našem seznamu na hraně a to z toho důvodu, že je bráno jako netoxické pro psa, ale vzhledem k počtu citlivých psů, kteří špatně na avokádo reagují a kde hrozí nebezpečí udušením, jsme je zde zahrnuly.

Snad jsme vám s tímto článkem pomohly a budeme rády za osvětu a sdílení tohoto článku.

 

Snad jsme vám s tímto článkem pomohly a budeme rády za osvětu a sdílení tohoto článku.

Zdravé pamlsky

Pokud má váš pejsek rád kvalitu, chuť tak si určitě vyberete BEZPEČNĚ v naší nabídce pamlsků. Jak pro malé pejsky, tak pro velké

Zdravé pamlsky
Nebezpečné potraviny¨